Recepty

Jágerek

Čo potrebujeme: srdce, ladvinky, pečienka zo srnca alebo z inej diviny, 5 veľkých cibúľ , bobkový list, čierne mleté korenie, červenú papriku, masť a soľ. Príprava: Na masti usmažíme do zlatova cibuľu s bobkovým listom . Pridáme na pásiky nakrájané srdce a ladvinky, trošku podusíme a pridáme pečienku. Pridáme korenie a papriku. Podlejeme vodou a na miernom ohni dusíme. Pred dovareným osolíme a podávame s chlebom a červeným vínom.

 

Roláda z jelenieho mäsa

Suroviny:
1 kg jelenieho chrbta, 4 borievky, 2 väčšie cibule, 4 strúčiky cesnaku, 120 g údenej slaniny, 125 g masla, podrvené čierne korenie, soľ

 

 
Příprava:
Mäso vykostite, odblaňte, umyte, rozrežte na plát, ktorý posypte potlčenými borievkami a na niekoľko hodín odložte do chladu. Odležané mäso naklepte, okoreňte, posoľte, potrite pretlačeným cesnakom, posypte na plátky nakrájanou cibuľou, obložte plátkami slaniny a stočte. Zviažte potravinárskou niťou a na rozohriatom masle duste prikryté vo vlastnej šťave asi 40 min. Počas dusenia občas obráťte. Podávajte s dusenou zeleninou a žemľovou knedľou.

Jelenie rezne na pive

Suroviny:
600g jelenej kýty, 60g masti, 200g cibule, 50g zeleru, 40g hladkej múky, nové korenie, 5cl svetlého piva, soľ

 

 
Příprava:

Z očistenej jelenej kýty nakrájame plátky, mierne ich naklepeme a posolíme. Na masti opražíme do zlatista na plátky nakrájanú cibulu a zeler, pridáme nové korenie, plátk ymäsa, ktoré opečieme a zalejeme vodou.

Rezne dusíme pod vekom až zmäknú. Mäkké rezne vyberieme, cibulu vydusíme na tuk, zaprášime hladkou múkou, zapražíme a podlejeme mierne vodou. Štavu dobre povaríme, pred koncom varu pridáme pivo a omáčku precedíme na mäso.

Ako prílohu podávamé uvarené zemiaky a uhorkový šalát.

Srnčí chrbát prírodný

 

 
Suroviny:
700g srnčieho chrbta, 60g masti, 40g slaniny, 100g cibule, 50g hladkej múky, nové korenie, soľ

 

 
Příprava:

Očistený a odblanený srnčí chrbát popreťahujeme slaninou a posolíme. Na rozpálenej masti speníme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso, opečieme ho, potom mierne podlejeme vodou, pridáme nové korenie a pečieme v rúre do mäkka. Pri pečení chrbát obraciame a polievame.

Mäkké mäso vyberieme, štavu vydusíme až na tuk, zaprášime hladkou múkou, mierne zapražíme a zalajeme troškou vody alebo vývarom, rozmiešame a dobre povaríme. Dosolíme a precedíme.

Srfnčí chrbát nakrájame na porcie a prelejeme šťavou. Ako prílohu podávame uvarené zemiaky a kompót.

Brusnicová divina so zemiakovými dolkami

Suroviny:

1 kg diviačieho stehna, 2 mrkvy, 1 petržlen, pol zeleru, pol kalerábu, 1 malá cibuľa, 4 – 5 strúčikov cesnaku, 1 PL octa, 1 bobkový list, 2 zrnká nového korenia, 5 zrniek celého čierneho korenia, 1 PL sušených čučoriedok (alebo kompót), 3 dcl červeného vína, 1 šľahačková smotana, pol HR brusníc, 1 kg zemiakov, 3 varené zemiaky, 4 vajcia, mleté čierne korenie, majoránka, soľ, olej

 

 
Příprava:

Nakrájanú koreňovú zeleninu prevaríme v litri osolenej vody, pridáme bobkový list, nové korenie a celé čierne korenie, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku a čučoriedky. Pomaly varíme do zmäknutia. Po vychladnutí pridáme ocot a 1 dcl vína. Do vzniknutej marinády dáme mäso a necháme ho odstáť asi 2 dni. (Mäso musí byť úplne ponorené.) Polovicu marinády prelejeme do kuchty aj s mäsom, pridáme 2 dcl červeného vína a varíme 30 – 50 min. (podľa druhu mäsa). Po uvarení mäso vyberieme, omáčku rozmixujeme a pridáme polovicu smotany. Mäso rozporcírujeme a na tanieri dozdobíme lyžičkou brusníc a lyžičkou smotany. Z nastrúhaných zemiakov zlejeme škrobovú vodu, pridáme postrúhané varené zemiaky, pridáme žĺtka, sneh z bielok, majoránku, cesnak, soľ a mleté čierne korenie. Vyprážame na oleji v dolkovej panvici a podávame ako prílohu.